FILM & DEBAT n.a.v. de film THE SWALLOWS OF KABUL

12 Sep 2019

Film & debat n.a.v. de film The Swallows of Kabul

In kader van de Nacht van de Dictatuur vertoont Filmhuis Den Haag een avant-première van The Swallows of Kabul.

I.s.m. Prodemos volgt na de film een discussie met verschillende Afghanistan-experts over de situatie van het land toen en nu. Moderator: Jan Pronk.

 

The Swallows of Kabul Regie: Zabou Breitman, Eléa Gobbé-Mévellec. Met: Simon Abkarian, Zita Hanrot, Swann Arlaud, Hiam Abbass, Frankrijk, 2019, 81 min.

Hoe zorg je ervoor dat een film over de Taliban meer wordt dan een eendimensionale aanklacht? De Franse actrice, theater- en filmregisseur Zabou Breitman sloeg hiertoe de handen ineen met de eveneens Franse animatiefilmer Eléa Gobbé-Mevellec. Met prachtige waterverftinten schilderen ze in deze meeslepende animatiefilm, naar een roman van Yasmina Khadra, een soms harde wereld die bevolkt wordt door waarachtige en gelaagde personages. Om zich beter in de getekende personages te kunnen inleven, droegen de stemacteurs tijdens de opnames de kostuums van hun personages.

Kaboel, 1998: de Taliban hebben de macht overgenomen en dat heeft vergaande consequenties voor de jonge, vrijdenkende leraar Mohsen en zijn beeldschone vrouw Zunaira. Zijn droom ooit diplomaat te worden, is uiteen gespat, terwijl Zunaira alleen nog maar volledig gesluierd over straat kan gaan. Elders leeft Atiq, een cipier belast met het bewaken van ter dood veroordeelden. Diens vrouw, Mussarat, lijdt aan een ongeneeslijke ziekte. Na een ongelukkig incident raken de levens van deze vier vervlochten.

 

Donderdag 12 september 19:00

Filmhuis Den Haag