FILM: ROJO

21 Sep 2019

In het weekend van 21-22 september draait de Argentijnse film Rojo (raadpleeg vanaf 16 september de website van Filmhuis Den Haag voor tijden)

 

Rojo Regie: Benjamin Naishtat, Met: Dario Grandinetti, Andreo Frigerio, Alfredo Castro

Argentinie Nederland, 109 min.

 

Hoe was de mindset van de Argentijnen net voor de rechtse militaire staatsgreep van Jorge Videla? Regisseur Benjamín Naishtat duikt in deze donkerkomische en strak gestileerde film in het collectieve onderbewuste van Argentinië anno 1975, wat resulteerde in een soort röntgenfoto van waanzin en moreel verval. Het is zijn derde speelfilm in vier jaar tijd.

Plaats van handeling is een Argentijns provinciestadje. Een onbekende man en een misdaad verstoren het rustige leven van een succesvolle advocaat. Het is niet dat de advocaat zo zeer schuldig is aan de misdaad, het is juist zijn wegkijken en niets doen waardoor mensen sterven. Gefilmd in de stijl van misdaaddrama's uit de jaren zeventig laat Rojo zich bekijken als een absurde thriller en tegelijk als een bittere analyse van de nationale onverschilligheid die de Argentijnen in 1976 vier achtereenvolgende militaire staatsgrepen opleverde. Talloze mensen, zoals in Rojo, verdwenen in de woestijn en werden nooit meer gezien.

 

Filmhuis Den Haag

21 & 22 september

Raadpleeg vanaf 16 september de website van Filmhuis Den Haag voor tijden