NATIONAAL MONUMENT ORANJEHOTEL

07 Sep 2019

Vanaf 7 september is het Nationaal Monument Oranjehotel als herinneringscentrum geopend. In het Oranjehotel, de erenaam voor de Scheveningse gevangenis, zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 25.000 mensen opgesloten. Elke gevangene met zijn eigen verhaal en reden tot arrestatie.

Onder deze gevangenen bekende mensen als ‘de Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, de Leidse hoogleraar Rudolph Cleveringa, priester Titus Brandsma en verzetsmensen Corrie ten Boom en George Maduro. Veelal waren het mensen uit het verzet, maar ook Jehova’s getuigen, communisten, zwarthandelaren en Joden.

Voor velen was het Oranjehotel het beginpunt van een barre tocht langs Duitse gevangenissen en concentratiekampen. Voor ruim 250 gevangenen was dit het eindpunt: zij werden ter dood veroordeeld en op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd. In het hart van het museum bevindt zich Doodencel 601, als stille getuige bewaard. Hier besef je dat vrijheid kwetsbaar is en hoe willekeur en onrecht de overhand nemen wanneer een onafhankelijke rechtsstaat wegvalt.

Nationaal Monument Oranjehotel
Van Alkemadelaan 1258 / hoek Stevinstraat
2597 BP  Den Haag
tel. 070-222 80 70

www.oranjehotel.org