Anna Dasovic: 'grounds for denial'

  • Datum: 16 oktober 12:00 - 17:00
  • Locatie: Stroom Den Haag

Stroom presenteert grounds for denial, een nieuw videowerk van Anna Dasovic. Het werk maakt deel uit van Dasovic' Srebrenica-serie (2015-lang), waarin zij zich richt op retorische structuren die genocidaal geweld zichtbaar en onzichtbaar maken. Centraal in haar werk staat de figuur van de omstander en de manieren waarop het 'onvoorstelbare' en het 'onrepresenteerbare' zich tot elkaar verhouden om de verantwoordelijkheid voor het getuige zijn van geweld te verminderen.
3 september - 16 oktober 2022
Te zien: Woensdag t/m zondag, 12:00-17:00 uur

Het werk grounds for denial is gebaseerd op veldwerk in verschillende steden in Republika Sprska, Bosnië en Herzegovina. Dasovic bezocht deze plaatsen om te bestuderen hoe de openbare ruimte steeds meer gevormd wordt door representaties van Servisch nationalisme. Een voorbeeld is Foca, een kleine gemeenschap waar veel Servische veteranen wonen; in Visegrad, een andere plaats, vochten Russische vrijwilligers aan de zijde van het Servische leger en liet de gemeente een monument ter herdenking van de genocide op Bosniërs vernielen. Op deze plaatsen staan graffiti, muurschilderingen en bekladde monumenten symbool voor de ontkenning van het genocidale geweld in de jaren negentig. Bovendien mythologiseren ze het politieke project van 'Groot Servië'. In deze presentatie legt Dasovic een duidelijk verband tussen deze twee tendensen.

Grounds for denial' is een juridische term die verwijst naar de onderliggende redenen om een claim te weigeren. Dasovic gebruikt deze term als een metafoor voor historisch revisionisme: dat de geschiedenis, zoals die gewoonlijk wordt verteld, niet accuraat is en aan verandering onderhevig kan zijn. grounds for denial verwijst specifiek naar het groeiende historische revisionisme dat de systematische genocide op de Bosnische bevolking van Bosnië en Herzegovina, zoals vastgesteld door het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag, wil ontkennen.

Als reden voor ontkenning registreerde Dasovic de openbare ruimten die zij tijdens haar veldwerk in de zomer van 2022 doorkruiste. De gedocumenteerde beelden lijken gewoon: ze zijn relatief vlak en ongenuanceerd in hun visuele retoriek. Maar door de aandacht te vestigen op deze openbare plekken ontrafelt Dasovic de onderliggende structuren van een voortdurende genocidale daad. Deze daad wordt vaak gezien als beperkt tot een historische periode in het midden van de jaren negentig, maar is in feite zeer actief in het heden. Het verband dat sommige gefilmde beelden leggen tussen Russisch nationalisme en Servisch nationalisme is bijvoorbeeld gebaseerd op een begrip van een blanke, orthodoxe politieke entiteit die het geweld tegen Bosniërs rechtvaardigt - in het verleden, maar ook in de toekomst. Deze publieke sites herbevestigen het idee dat de Bosnisch-Servische samenleving etnisch heterogeen is en politiek ongebonden met de EU en de NAVO.

grounds for denial werpt vragen op over het werk dat nodig is om culturen van ontkenning te animeren, maar stelt ook de vraag of en hoe het mogelijk is iets te representeren dat structureel wordt uitgewist.

Over Anna Dasovic
De artistieke praktijk van Anna Dasovic (1982) omvat film/videomontages, fotografie, installaties en tekstgebaseerde werken die tot stand komen door archief- en bibliografisch onderzoek, veldwerk en interviews. Dasovic studeerde fotografie aan de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en vervolgde haar studie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem. Van 2017 tot 2018 nam ze deel aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam. Dasovic's werk is internationaal tentoongesteld; onder andere in Stedelijk Museum Amsterdam, Framer Framed, Van Abbemuseum, Savvy Contemporary, Württembergischer Kunstverein Stuttgart, Bergen Assembly, Kunstverein Braunschweig. Ze is lid van Collection Collective, Template for a Future Model of Representation.

Hartwig Kunstcollectie | Productiefonds
De presentatie grounds for denial maakt deel uit van het inaugurele project van de Hartwig Art Foundation. Het werk wordt geschonken aan de Rijkscollectie. De presentatie van Anna Dasovic is de laatste in een reeks die Stroom in samenwerking met de Hartwig Art Foundation presenteert. In dit kader presenteerde Stroom in 2021 werk van Neo Matloga en Kevin Osepa.  

Dankbetuigingen
Deze presentatie is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van het Hartwig Art Production | Collection Fund en de Gemeente Den Haag.

Stroom Den Haag


Hogewal 1-9
2514 HA Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden