Film Screening: Rebel

  • Datum: 06 oktober
  • Locatie: Filmhuis Den Haag

Het indringende verhaal over twee broers die vanuit België in de oorlog in Syrië terechtkomen, laat een verpletterende indruk achter.

Regie: Adil & Bilall
België 2022
Met: Fouad Hajji, Tara Abboud, Lubna Azabal

Rebel gaat over identiteit, zingeving en radicalisering. Aboubakr Bensaihi (Black) speelt Kamal uit Molenbeek die in zijn stoere rapclips rijmt over het leven van de straat, op luide motoren door de stad scheurt en zijn neus niet ophaalt voor een drugsdeal. Maar wanneer hij zich voor de zoveelste keer in nesten werkt, vindt zijn moeder Leila (Lubna Azabal) het welletjes geweest: ze stuurt Kamal het huis uit om haar jongste zoon Nassim (gespeeld door El Arbi’s kleine broer Amir) te beschermen tegen zijn slechte invloed.

Kamal, die al langer hoofdschuddend het tv-nieuws over de gruweldaden van Bashar al-Assad aanziet – de film speelt zich af in 2013 en 2014 – besluit dat hij zich in Syrië nuttiger kan maken dan in België: hij vertrekt om de lijdende bevolking te gaan helpen, maar wordt tegen zijn zin ingelijfd door ISIS. Ondertussen raakt Nassim, die zich aan zijn grote broer spiegelt, in Molenbeek steeds meer geradicaliseerd. Zijn moeder moet tot het uiterste gaan om te redden wat er nog rest van haar gezin. 

Filmhuis Den Haag


Spui 191
2511BN, Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden