Stroom: Arina Adju - 'All roads lead to Afrin’

  • Datum: 15 december 17:00 - 19:00
  • Locatie: Stroom

Stroom Den Haag biedt haar podium aan Arina Adju, een jonge Russische documentairemaker. Met All roads lead to Afrin (35 min, 2016, Torch Films, VS) vertelt ze het verhaal van een jonge vrouw die haar vader bezoekt om kennis te maken met zijn nieuwe familie in Afrin, Syrië, aan de andere kant van de dunne lijn tussen oorlog en vrede.

Arina Adju zal een korte inleiding geven op haar film. Na de vertoning is er een Q & A met Alexandra Landré, directeur van Stroom en is er ruimte voor een gesprek met het publiek.

"Een Russisch meisje en een Kurdische vader. De vader woont in Syrië, in een stad bij de Turkse grens. Het meisje komt bij hem wonen om haar nieuwe familie te ontmoeten en... haar verloren wortels terug te vinden. Alles beweegt zich voort in fragmenten van tijd en ruimte. Het is niet alleen een esthetische keuze, het is een vorm die overeenkomt met de staat van oorlog, met de breekbaarheid van het bestaan, met het vangen van de realiteit door het lichaam en de geest. Maar alles gaat vooruit, op zijn manier, gedragen door een pijnlijke energie die hardnekkig de grenzen perforeert. De kracht van deze film is haar fragiliteit, haar bestaan uit alles en niets, haar suspense. Dit is een film die is opgebouwd als een persoonlijk dagboek: een hybride film, die de paden van twee onmogelijke terugwegen met elkaar verweeft, maar ook een ontroerende film van schoonheid, doorboord door momenten van woeste gratie, die plotseling uit het niets verschijnen.”

  • Luciano Barisone, film criticus, director van het international film festival Visions du Réel

Let op! Deze film is in het Engels.

Entree is gratis.

Voor meer informatie, klik hier.

Over de filmmaker

Kort na het uitbreken van de oorlog met Oekraïne vluchtte Arina Adju (Moskou, 1996) uit Rusland en verblijft momenteel bij Stroom Den Haag. Stroom maakt deel uit van het wereldwijde netwerk van Artists at Risk dat kunstenaars helpt, die het risico lopen op vervolging of onderdrukking, of op de vlucht zijn voor oorlog of terreur.

In 2015, studeerde Adju af aan The Marina Razbezhkina and Mikhail Ugarov School of Documentary Film and Theatre, nam deel aan de IDFA Academy, en werkte o.a. samen met Torch Films (VS), Triptyque films (Frankrijk). Adju heeft sindsdien een aantal films uitgebracht die zich concentreren op onderwerpen als zelf-gender identificatie, nationale identificatie, en oorlogsinvloeden op iemands leven en maatschappij.

Momenteel werkt Adju aan een lange documentaire A time to get and a time to lose. Deze film speelt zich af in Rusland, Syrië, en Nederland. In de film, een dochter probeert opnieuw contact te leggen met haar Syrische vader. Het is een film over de gevolgen van het verlaten van je vaderland voor een zogenaamd beter leven. Een ander project Message across the sea, is opgenomen in Istanbul en verwijst naar een historische figuur uit de 16e eeuw, Hurrem Sultan of Roksolana, die oorspronkelijk uit Oekraïne komt.

Stroom


Hogewal 1-9
2514 HA The Hague

Toon op kaart

Aanmelden