Brown Sugar Baby

  • Datum: 30 april 20:15 - 22:25
  • Locatie: Koninklijke Schouwburg (Grote Zaal)

Het energieke Brown Sugar Baby neemt je mee naar de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie. Een Indische jazzband maakt zich klaar voor een belangrijk optreden, maar backstage gaat er van alles mis. Een swingende en indringende voorstelling over politieke onrust, een verborgen familiegeschiedenis en jazz. Schrijver en regisseur Eric de Vroedt geeft een eerlijke en indrukwekkende kijk op het Nederlands-Indië van de jaren dertig. Met o.a. Hein van der Heijden, Esther Scheldwacht, Mariana Aparicio en Emma Buysse.

“In Brown Sugar Baby zijn de verhaallijnen als de jazzband, veelkleurig en toch samenhangend”
- Trouw ★★★★

“een feest van een voorstelling, intelligent en schurend"
- De Groene Amsterdammer

"Emma Buysse en Esther Scheldwacht spelen fenomenaal"
- de Volkskrant


Trigger warnings: deze voorstelling bevat een verhaallijn over seksueel misbruik
| Er wordt gebruik gemaakt van stroboscopische lichteffecten.


Het verhaal

1935, Hotel der Nederlanden in Batavia, Nederlands-Indië. De Indische familieband Brown’s Sugar Babies maakt zich klaar voor de grote finale van het jazzconcours. De feestzaal stroomt vol, maar backstage gaat er van alles mis. Een van de zangeressen is haar stem kwijt. De drummer moet last minute vervangen worden. En het jongste zusje van de familie is al dagen zoek. Ondertussen wemelt ‘t in het hotel van de meest schimmige figuren. Terwijl de problemen zich razendsnel opstapelen, zet bandleider Kurt alles op alles om zijn show te redden.  


Turbulent Nederlands-Indië

Brown Sugar Baby is een nieuwe toneeltekst van Eric de Vroedt geïnspireerd op de verschillende jazzbands van zijn opa en een verborgen familiegeschiedenis. Het verhaal speelt zich af in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie. Een tijd waarin het Indonesische nationalisme door de Nederlanders steeds harder werd onderdrukt, maar amper nog viel te negeren.

Eric de Vroedt: "Alle debatten die nu hevig in Nederland woeden, leefden al volop in de koloniale tijd. De kloof tussen straatarm en steenrijk, de angst voor een tsunami van ‘inlanders’, complottheorieën, polarisatie, oorlog en terreur. In de jaren ’30 was Nederlands-Indië een samenleving op drift: op sommige plekken even jazzy en sexy als Berlijn, op andere plekken een meedogenloze politiestaat. De kolonie was veel opwindender én onderdrukkender dan we geneigd zijn te denken.”


Brown Sugar Baby toegankelijk

Blinden en slechtzienden kunnen thuis ter voorbereiding een audio-inleiding beluisteren. In de foyer van de theaters staat een voelmaquette van het decor zodat je een idee krijgt hoe het eruit ziet. Voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels, is er een voorbereidingsdocument beschikbaar. Op deze pagina vind je de documenten.

Koninklijke Schouwburg (Grote Zaal)


Korte Voorhout 3
2511 CW, The Hague

Toon op kaart

Aanmelden