Een internationale, op regels gebaseerde orde én China in de mondiale arena

  • Datum: 01 mei 13:00 - 15:00
  • Locatie: Leiden University College, Auditorium 2.21

Neem deel aan informele gesprekken met 'vredesbouwers' in de Fireside Peace Chats!

Een internationale op regels gebaseerde orde en China in de mondiale arena

Volgens vele geleerden in Sino-Amerikaanse studies hebben de VS een consistent standpunt ontwikkeld dat China ernaar streeft de op regels gebaseerde orde omver te werpen en te vervangen door een Sinocentrische orde. Het standpunt van de VS kan natuurlijk worden betwist. Deze lezing gaat over de vraag of er een internationale op regels gebaseerde orde bestaat en of China deze schendt. Onze gastspreker, Michael Swaine, zal daartoe verschillende deelvragen behandelen:

  • Hebben we een duidelijk omschreven internationale op regels gebaseerde orde, en zo ja, wat is die dan?
  • Is China werkelijk tegen deze orde of heeft het er in feite op vele manieren van geprofiteerd?
  • Als China de orde niet wil omverwerpen, wat wil het dan wel?

Na de lezing is er een Q&A en zullen reflecties worden gegeven door Jay Huang, Assistant Professor of International Relations en Vera Kranenburg, Junior Researcher bij het Clingendael China Centre.

Over de spreker

Michael D. Swaine is een van de meest prominente Amerikaanse wetenschappers op het gebied van Chinese veiligheidsstudies. Hij werkt momenteel bij het Qunicy Institute for Responsible Statecraft (QI) als senior research fellow. Voordat hij bij het QI kwam, werkte Swaine bij de Carnegie Endowment for International Peace, waar hij bijna twintig jaar werkte als senior fellow, gespecialiseerd in Chinees defensie- en buitenlands beleid, betrekkingen tussen de VS en China en internationale betrekkingen in Oost-Azië. Swaine was senior beleidsanalist bij de RAND Corporation.

Swaine is auteur en redacteur van meer dan een dozijn boeken en monografieën, waaronder Remaining Aligned on the Challenges Facing Taiwan (met Ryo Sahashi; 2019), Conflict and Cooperation in the Asia-Pacific Region: A Strategic Net Assessment (met Nicholas Eberstadt et al; 2015) en vele tijdschriftartikelen en boekhoofdstukken.

Bijna twee decennia lang leidde Swaine samen met Iain Johnston van Harvard University een meerjarig crisispreventieproject met Chinese partners. Hij adviseert ook de Amerikaanse regering over Aziatische veiligheidskwesties.

Swaine behaalde zijn doctoraat in de regering aan Harvard University en zijn bachelor's degree aan George Washington University. Hij spreekt Mandarijn en Japans.

Let op, deze lezing zal worden gegeven in het Engels.

Leiden University College, Auditorium 2.21


301 Anna van Buerenplein
2595 DG Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden