Fireside Peace Chats: Inzichten uit Zuid Sudan en Uganda

  • Datum: 19 december 18:00 - 19:30
  • Locatie: Leiden University College Campus The Hague

Let op! Dit evenement neemt plaats in Engels.

Doe mee met vredesopbouwer Dr Mareike Schomerus en professor Maja Vodopivec in de derde aflevering van Leiden University's Fireside Peace Chats om te discussiëren over internationale ontwikkeling en vredesprocessen in Zuid-Soedan en Oeganda.

Het informele, intieme gesprek vindt plaats op maandag 19 december vanaf 18.00 uur op de eerste verdieping van Leiden University College Campus The Hague.

Mareike zal spreken over haar ervaring met internationale ontwikkeling en vredesprocessen in Zuid-Soedan en Oeganda. Haar laatste boek, Lives Amid Violence: Transforming Development in the Wake of Conflict (Bloomsbury Academic, 2023) gaat over geweld en ontwikkeling (open access https://transformingdevelopment.org/ ). Hoe om te gaan met geweld is een acute vraag, vooral voor internationale actoren die landen willen ondersteunen om minder gewelddadige plaatsen te worden. Maar ondanks langdurige en kostbare inspanningen om een einde te maken aan geweld, heeft internationale ontwikkeling in gewelddadige contexten teleurstellende resultaten opgeleverd en is niet geslaagd in herhaling van geweld te voorkomen. Mareike Schomerus betoogt, in haar boek Lives Amid Violence, dat dit komt doordat de uitvoerders een mentaal model aanhangen dat de nadruk legt op lineariteit, zekerheid en causaliteit. Dit mentale model gaat ervan uit dat geweld het best wordt aangepakt via werkplannen die voorzien in staatsopbouw, stabilisatie en dienstverlening.

Toegang is gratis.

Leiden University College Campus The Hague


Anna van Buerenplein 301
2595 DG The Hague

Toon op kaart

Aanmelden