Seminar over 'reenactment' als artistieke strategie

  • Datum: 15 oktober 15:00 - 18:00
  • Locatie: Stroom Den Haag

[This event is in English]
Uitgangspunt voor dit programma is de presentatie van het nieuwe videowerk grounds for denial van Anna Dasovic, momenteel te zien bij Stroom Den Haag. Het werk maakt deel uit van Dasovic' Srebrenica serie (2015 - heden), waarin zij zich richt op retorische structuren die genocidaal geweld zichtbaar en onzichtbaar maken. Het seminar Reenactment probeert deze gebeurtenissen te contextualiseren binnen hedendaagse ontwikkelingen en reflecties sindsdien: de erfenis van het Joegoslavië-tribunaal, de toekomst van de invloed van de NAVO in de regio en de relatie tussen de passiviteit van de internationale gemeenschap en de Russische oorlog tegen Oekraïne.

Reenactment op zich is een methode waarbij een gebeurtenis uit het verleden wordt nagespeeld om deze beter te begrijpen en zich de voorwaarden voor te stellen die nodig zijn om een andere uitkomst te bewerkstelligen. Als artistieke strategie kan reenactment een alternatief bieden voor een vermeend gebrek aan politieke invloed. Het verleden kan radicaal opnieuw worden verbeeld om de voorwaarden te scheppen voor een alternatieve toekomst. Deze strategie resoneert met een gevoel van isolement en ontkoppeling als gevolg van de covid-19 pandemie en heeft een verlangen gevoed naar de belichaming van historische gebeurtenissen die ver weg en abstract kunnen lijken.

Het seminar bij Stroom Den Haag onderzoekt reenactment als artistieke strategie, met name in relatie tot de enscenering van staatsgeweld. Het wil kunstenaars en cultuurbeoefenaars samenbrengen die werken aan het naspelen van historische gebeurtenissen, om kennis en instrumenten uit te wisselen.

Op het programma staan de volgende bijdragen:

  • Film Disturbed Earth* van Didem Pekün over de ineffectiviteit van het diplomatieke en militaire apparaat bij het voorkomen van de massamoorden in Srebrenica;
  • Staged reading door Bassem Saad en Sanja Grozdanic, die monumentale historische verslagen zoals die van het Internationaal Strafhof en de NAVO opnieuw bekijken;
  • Presentatie door Maksym Rokmaniko van het Center for Spatial Technologies over hun huidige onderzoek naar de reconstructie van het moment van de raketinslag in het Mariupol Theater op 16 maart 2022.


* Door dit programma op te dragen aan de Turkse journalist en filmmaker Cigdem Mater, coproducent - samen met Didem Pekün - van 'Disturbed Earth', wil Stroom haar zorg uitspreken voor de vrijheid van meningsuiting van onafhankelijke verhalenvertellers wier levens en bestaansmiddelen in gevaar zijn.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de gemeente Den Haag. De presentatie van 'grounds for denial' is een samenwerking met het Hartwig Collectie| Presentatiefonds.

Stroom Den Haag


Hogewal 1
2514 HA Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden