Deze dingen kun jij doen, kijken, lezen en luisteren om meer te leren over (inter)nationale rechtvaardigheid

Wil jij meer te weten komen over (inter)nationale rechtvaardigheid zodat je goed voorbereid bent op de Week van de Rechtsstaat en Hague Justice Week? Bekijk dan welk dingen jij kunt doen, kijken, lezen en luisteren in het kader van deze twee evenementen.

Doen: een zitting bijwonen bij het Internationaal Strafhof

Wist je dat je zonder van te voren te reserveren, plaats kunt nemen op de publiekstribune van het Internationaal Strafhof? Op de website van het Strafhof vind je een kalender waar aangegeven staat wanneer welke zittingen plaatsvinden. Ondanks dat je dus 'gewoon binnen kunt lopen', moet je wel op een aantal dingen letten. Zo krijgt iedere bezoeker bij aankomst door een metaal detector, moet je een geldig identiteitsbewijs bij je hebben en wordt er verwacht dat je gepaste kleding draagt. Een overzicht van alle regels vind je hier. 

Doen: Rondje Rechtsstaat

Op zaterdag 3 juni openen verschillende instellingen hun deuren voor het publiek om gasten een kijkje achter de schermen te geven in de wereld van de rechtsstaat in Nederland: ons systeem voor een ordelijke en rechtvaardige samenleving. Ter gelegenheid hiervan organiseert Just Peace The Hague twee rondleidingen die u door de juridische hoofdstad van de wereld leiden. Samen met een deskundige gids verkent u hoe de rechtsstaat in Nederland wordt gehandhaafd. Dompel je onder in verhalen en informatie over de democratische rechtsstaat. Loop met ons mee en maak van de gelegenheid gebruik om de belangrijkste instellingen van Nederland te betreden en te wandelen in Den Haag!

Kijken: Theatre of Violence 
Advocaat Krispus Ayena loopt voorop in een fascinerend, complex onderzoek naar de essentie van gerechtigheid.

Kijken: The Reckoning 
Een aanklager van het ICC probeert internationale wetten tegen oorlogsmisdaden en genocide te handhaven.

Lezen: Nuremberg Legacy

Dit boek laat zien hoe besluiten van de Neurenberg processen van invloed zijn geweest op mensenrechten, rassenverhoudingen, medische praktijken, grote bedrijven en zelfs de naoorlogse ontwikkeling van Duitsland.

Lezen: East West Street

Een unieke persoonlijke verkenning van de oorsprong van het internationaal recht, gericht op de processen van Neurenberg, de stad Lviv en een geheime familiegeschiedenis.

Luisteren: De Prodemos Podcast

In De ProDemos Podcast wordt er met diverse gasten gesproken over actuele én tijdloze thema’s. Daarbij wordt altijd de link gelegd naar de democratie en rechtsstaat. Gasten komen uit de politiek, wetenschap, rechtspraak, onderwijs en media.

Luisteren: Radio Rechtsstaat

Een podcast over waarom de rechtsstaat ook jou aangaat. Nienke Venema, Jelle Klaas en Andreas Willemse geven (en krijgen) aan de hand van gesprekken met deskundigen meer duidelijkheid over wat de rechtsstaat inhoudt en over hoe en waarom deze ook in Nederland onder druk staat.