JASON werd in 1975 opgericht door Rio Praaning en Willem van Eekelen met als doel waardevrije en verfijnde inzichten te verschaffen in zaken van internationale vrede en veiligheid. Na nauwe samenwerking met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken werd JASON, oftewel Jong Atlantisch Samenwerkingsorgaan Nederland, geboren.

Al meer dan 45 jaar houdt het JASON Instituut voor Vredes- en Veiligheidsstudies zich bezig met het informeren van studenten en jonge professionals over internationale vrede en veiligheid. De huidige veiligheidsuitdagingen waarmee de internationale gemeenschap wordt geconfronteerd zijn aanzienlijk en ongekend, en het is van cruciaal belang om studenten en jonge professionals - de leiders van morgen - over deze bedreigingen te informeren. 

Om dit doel te bereiken faciliteert JASON in het bieden van een broodnodig platform voor constructieve dialogen. JASON organiseert regelmatig exclusieve evenementen met vooraanstaande belanghebbenden op het gebied van veiligheid. Daarnaast publiceren wij ons eigen driemaandelijkse tijdschrift met geraffineerde artikelen van zowel jonge professionals als prominente academici.

Kenmerkend voor JASON is dat onze evenementen en magazines gratis toegankelijk zijn en openstaan voor iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, culturele en religieuze overtuiging. Wij geloven dat we door middel van een inclusieve dialoog de leiders van morgen een dynamisch platform kunnen bieden om in gesprek te gaan met de leiders van vandaag.