Georganiseerde misdaad

  • Datum: 25 mei 7:30 - 9:00
  • Locatie: Universiteit Leiden, Campus Den Haag, Wijnhaven

Graag nodigt JASON je uit voor om op 25 mei in FGGA Wijnhaven (zaal TBA) van 19:30 - 21:00 uur onderdeel te zijn van een exclusief gesprek over trends in de Nationale Georganiseerde Criminaliteit. Met als gasten Alexandra Jones, vertegenwoordiger van de Nederlandse politie, en Peter Klerks, vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie, wil JASON de georganiseerde misdaad verkennen door de inkadering van de visie van de praktijk, de individuele verwijtbaarheid en de rol van beide bureaus bij de handhaving van het recht. Na het evenement zal een Borrel worden gehouden ter gelegenheid van JASON's laatste evenement van het jaar, en een succesvolle afsluiting van ons activiteitenjaar.


Peter Klerks

Peter Klerks (1958) is opgeleid als politicoloog en socioloog (UvA) en promoveerde op georganiseerde criminaliteit (EUR, 2000). Hij doceert al dertig jaar criminologie, geavanceerde analytische methoden, innovatieve misdaadbestrijding en strategische misleiding aan onder meer de Politieacademie als docent en als gastdocent aan universiteiten en politieopleidingen in onder meer Italië, Canada, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Sinds 2010 werkt Klerks bij het Openbaar Ministerie als strategisch adviseur van het College van procureurs-generaal op de beleidsterreinen opsporing, inlichtingen en aanpak georganiseerde misdaad. Hij heeft honderden boeken, rapporten en artikelen gepubliceerd (ORCID 0000-0002-4363-3444). Zijn laatste boek heet: 'Door leugens verleid: Hoe je nepnieuws en andere vormen van manipulatie herkent en bestrijdt' (Prometheus, 2020).


Alexandra Jones

Alexandra Jones is sinds januari 2007 werkzaam bij de politie in Den Haag, nadat zij na de rellen in Parijs in het najaar van 2005 een carrièreswitch had gemaakt. Haar voornaamste interesses zijn georganiseerde misdaad, netwerkanalyse, dreigingsanalyses en het ontwikkelen van inlichtingen als instrument voor politiewerk. Alexandra werkte als zaakanalist bij de afdeling zware criminaliteit van de politie in Den Haag, onder meer bij onderzoeken naar moord en drugs- en mensenhandel. Vervolgens is zij overgestapt op de analyse van politiek extremisme en jeugdbendes. Momenteel is hij belast met het ontwikkelen van innovatieve manieren om transnationale georganiseerde misdaad te analyseren en te adviseren om beleidsmakers op strategisch en operationeel niveau voordeel te bieden.

Ervaring en vaardigheden: organisatorische analyse, analyse van georganiseerde misdaadgroepen en -netwerken, vooral in Europa. Bendes. Dreigingsevaluaties. Complexe systemen. Innovatief ontwerp van interventies. Multi-domein, domeinoverschrijdend werk.

Alexandra Jones heeft een achtergrond in Taalkunde (Universiteit Leiden) en een behoorlijke dosis Geschiedenis.

Universiteit Leiden, Campus Den Haag, Wijnhaven


Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden