Movies that Matter: Camera Justitia Dag

  • Datum: 30 maart 11:00 - 22:30
  • Locatie: Filmhuis Den Haag & Theater aan het Spui 
Seminar Global Justice Cinema

Documentaire is een zeer krachtig medium op het gebied van wereldwijde gerechtigheid. Het kan mensenrechtenschendingen documenteren, oorlogsmisdaden voor de rechtbank bewijzen of een krachtige oproep tot solidariteit en actie overbrengen. Maar documentaire filmmaken is nooit zomaar een ‘neutrale’ registratie van de werkelijkheid. In twee sessies nodigen Professor Wouter Werner en Dr. Sofia Stolk je uit om het verband tussen rechtvaardigheid, documentaire film, waarheid en bewijs te verkennen met een focus op twee films in de Camera Justitia competitie: Theatre of Violence en Iron Butterflies. Het seminar stelt je in staat kritisch te kijken, te beoordelen en te discussiëren over wat deze films communiceren en hoe dit wordt bereikt.

Camera Justitia Masterclass

Aan de hand van filmfragmenten uit het Camera Justitia-programma gaan we in op actuele juridische kwesties met Fabricio Guariglia, voormalig directeur van de afdeling vervolging van het Internationaal Strafhof. De Masterclass wordt gemodereerd door Marieke de Hoon, professor (internationaal) strafrecht.

Camera Justitia Night: Theatre of Violence

De Camera Justitia Night op donderdag 30 maart gaat over recht en rechtvaardigheid. We vertonen de documentaire Theatre of Violence van Lukasz Konopa en Emil Langballe. De scherpe, flamboyante advocaat Krispus Ayena ons langs een fascinerende, complexe zoektocht naar de essentie van gerechtigheid. Ayena verdedigt Dominic Ongwen voor het Internationaal Strafhof. Ongwen is voormalig commandant in het Oegandese Verzetsleger van de Heer van Joseph Kony. Maar Ongwen is zelf ook ontvoerd en gehersenspoeld door datzelfde leger toen hij pas 9 was en dus rijst de vraag: is hij dader of toch ook slachtoffer?

Lilian Gonçalves-Ho Kang You leidt de avond in en Internationaal Strafhof-expert Kate Gibson verzorgt de keynote. Filmmaker Lukasz Konopa en producent Helle Faber zijn aanwezig voor het nagesprek. De presentatie is in handen van Leila Prnjavorac, Haagse Vrijheidsambassadeur.

Filmhuis Den Haag & Theater aan het Spui 


Spui 191
2511 BN Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden