Read, watch, listen: Dag van de VN

Read

Alles wat je altijd al wilde weten over de Verenigde Naties in één boek! Deze introductie tot de Verenigde Naties is ontworpen voor alle wereldburgers. Het behandelt de geschiedenis van de VN, wat ze doet en hoe ze het doet. Als 's werelds enige echt mondiale organisatie is de Verenigde Naties de plek waar landen samenkomen om universele kwesties aan te pakken die niet door een van hen alleen kunnen worden opgelost. Van internationale vrede en veiligheid tot duurzame ontwikkeling, klimaatverandering, mensenrechten en humanitaire actie, de Verenigde Naties handelt namens ons over de hele wereld.

Ontmoet 17 meisjes uit vijf landen die moeders zijn geworden terwijl ze nog kinderen waren. Hun boeiende verhalen bieden een uniek inzicht in hun dromen, uitdagingen en grote kracht. Hun verhalen worden vergezeld van prachtige foto's gemaakt door de befaamde fotograaf Pieter ten Hoopen, wiens uitgangspunt de traditionele gezinsfoto is. H.K.H. Kroonprinses Mary van Denemarken heeft de inleiding van het boek geschreven en deelt haar grote interesse in het leven van vrouwen over de hele wereld.

Watch

Kolonel Joost de Wolf is een Nederlandse officier van het Korps Mariniers die zijn leven in dienst van het leger heeft gesteld. In 2014 wordt De Wolf aangesteld als waarnemend chef operaties van de VN-missie 'MINUSMA' in Mali. De Wolf probeert met een mix van charme en daadkracht de regie terug te winnen, maar wordt gehinderd door een gebrek aan politieke sturing van zowel het VN-hoofdkwartier in New York als leidinggevenden in Den Haag. De Wolf besluit eigenhandig de grenzen van het VN-mandaat op te zoeken, maar brengt daarmee onverhoopt zijn eigen militaire carrière in gevaar.

Listen

Wat is er nodig om een medewerker van de Verenigde Naties te zijn in enkele van 's werelds moeilijkste en gevaarlijkste locaties?

Hoe zetten gezondheidswerkers, humanitaire hulpverleners, mensenrechtenverdedigers en vredeshandhavers zich in om mensen te beschermen en te helpen gedijen? Gestationeerd op afgelegen locaties en getuige van lijden en wreedheden, hoe gaan zij zelf om met deze uitdagingen?

Holosy (‘stemmen’ in het Oekraïens) is een nieuwe podcastreeks tot stand gekomen in samenwerking tussen het Regionaal Bureau van UN Women voor Europa en Centraal-Azië en The Hague Humanity Hub om naar de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende oorlog te kijken met een genderperspectief.

Gedurende vier afleveringen zullen we samen met een breed scala aan experts en activisten uit de academische, humanitaire en diplomatieke sferen de genderdimensies van de crisis verkennen. Van het benutten van de humanitaire diplomatieke inspanningen van vrouwen en het onderzoeken van de specifieke behoeften van de LGBTQIA+-gemeenschap die intern ontheemd is geraakt tot het belichten van inspirerende verhalen van vrouwelijke ondernemers die digitale bedrijven opbouwen in oorlogstijd, zal de serie inzicht geven in de verschuivende genderdynamiek van de crisis en de cruciale rol van vrouwen in vredesopbouw en herstel.

Do

De Internationale Tekenwedstrijd voor Kinderen voor Mensenrechten werd gevierd in 2018 als de eerste editie om de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te benadrukken en bewustzijn te creëren over het belang van de Universele Verklaring en haar 30 Artikelen, aangenomen door de Verenigde Naties op 10 december 1948. 

De Universele Verklaring bevordert fundamentele mensenrechten, zodat elke vrouw, man en kind op deze planeet in waardigheid en vrede kan leven en zich kan ontwikkelen, van het recht op leven, vrijheid en veiligheid; het recht op onderwijs en vrijheid van meningsuiting en vereniging, evenals het recht op werk, gelijke beloning en vrijwaring van alle vormen van discriminatie. Het is het meest vertaalde document ter wereld, beschikbaar in meer dan 500 talen.