Expositie 'Van Emanicipatie Naar Participatie'

  • Datum: 26 april
  • Locatie: Centrale Bibliotheek (4e verdieping)

Opening Expositie:

5 Maart 

Inloop: 19:30 uur

Start het officiële programma: 20:00 uur

Doorlopende Expositie:

5 Maart t/m 26 April

Fototentoonstelling in het teken van Internationale Vrouwendag

Decennialang spreken vrouwen zich uit, wat heeft geleid tot verbeteringen voor vrouwen. Internationale Vrouwendag op 8 maart blijft echter jaarlijks een herinnering aan voortdurende ongelijkheid. Ondanks de stappen die zijn gemaakt, zijn er wereldwijd nog steeds vele uitdagingen voor gendergelijkheid.

Deze tentoonstelling presenteert foto's, gemaakt door activistische fotograaf Mieke Schlaman (1946 – 2023), centraal. Voor meer dan veertig jaar legde Mieke onvermoeibaar vrouwen vast tijdens alle feministische golven; van protesten tot samenkomsten, van voorlichtingen tot alledaagse bezigheden. Altijd met het doel om de onzichtbare vrouw zichtbaar te maken. “De vrouwenzaak zit in mijn DNA. Wij zijn meer dan de helft van de wereldbevolking en wij doen ertoe. Ik wil dat vrouwen serieus genomen worden.”

Ondanks dat de foto's van Mieke Schlaman soms wel veertig jaar teruggaan in de tijd, maakt dat ze niet minder van deze tijd. Fotograaf en tekstschrijver Clara Sharell (1999) reageert en reflecteert op de beelden en laat zo het verleden, het heden en de toekomst met elkaar corresponderen.

De titel Van Emancipatie naar Participatie komt voort uit de volgende uitspraak van Mieke, die zij deed naar aanleiding van haar tentoonstelling in de Tweede Kamer in 2019. “In de dertig jaar dat deze tentoonstelling bestrijkt, is er veel ten goede veranderd. Maar we zijn er nog niet, want er verdwijnt ook weer veel. Emancipatie wordt niet meer genoemd; het is nu participatie. Het is belangrijk om de emancipatie opnieuw te bekijken. Er moet aandacht komen voor diversiteit en solidariteit. Dat bereik je niet door met de armen over elkaar te zitten, maar door te kijken: wat kunnen we voor elkaar betekenen? Emancipatie is niet één ding. Het speelt op veel verschillende niveaus, zoals wonen, werken of cultuur.

Centrale Bibliotheek (4e verdieping)


Spui 68
2511 BT 's-Gravenhage

Toon op kaart

Aanmelden