Just Peace Open Dag

  • Datum: 16 oktober 10:00 - 17:00
  • Locatie: The Hague

Ben je wel eens langs een imposant gebouw in Den Haag gelopen en dacht je 'ik vraag me af wat daar binnen gebeurt'?

Op 16 oktober opent een groot aantal beroemde gebouwen en instellingen in Den Haag hun deuren! Wandel door de gangen van de macht, neem een kijkje in de internationale rechtspraak of bewonder gewoon de prachtige architectuur. Er is voor ieder wat wils!

The Hague Conference on Private International Law

Sinds 1893 werkt The Hague Conference on Private International Law (HCCH) aan de geleidelijke eenmaking van de regels van het internationaal privaatrecht door middel van onderhandelingen over, goedkeuring van en toezicht op internationale verdragen - de HCCH-verdragen - en andere rechtsinstrumenten. De HCCH Verdragen en normatieve projecten behandelen een breed scala aan onderwerpen - kinderbescherming, adoptie, kwetsbare volwassenen, handel, investeringen, toerisme, de digitale economie en meer - met een directe praktische impact op individuen, gezinnen en bedrijven.

Wat gebeurt er als iemand op de Filippijnen alimentatie vraagt aan zijn ex-partner in Portugal, of als een kind in Australië ten onrechte door zijn ouder naar Argentinië wordt meegenomen, in strijd met het gezagsrecht van de andere ouder? Kan een getuige in Marokko bewijs leveren in een civiele zaak in Mexico, of kan een in de Dominicaanse Republiek afgegeven diploma van de middelbare school in Denemarken worden erkend? Hoe wordt een internationaal verdrag ontwikkeld, welke obstakels kunnen zich voordoen bij de uitvoering ervan, en welke opkomende hedendaagse uitdagingen kunnen baat hebben bij de ontwikkeling van nieuwe internationaal privaatrechtelijke oplossingen?

Neem deel aan de open dag van de HCCH en kom meer te weten! Het HCCH is open voor bezoekers tussen 10:30 en 14:00 uur, met presentaties om 11:00 en 13:00 uur.

Boek uw ticket voor de HCCH

Eurojust

Kom naar ons hoofdkantoor in Den Haag voor een uniek inzicht in het werk van het Europees Agentschap voor Strafrechtelijke Samenwerking.

Na twee jaar van virtuele open dagen zijn we blij dat we u eindelijk weer kunnen uitnodigen in ons gebouw in het hart van de Internationale Zone in Den Haag. Voor degenen onder u die niet persoonlijk kunnen komen, bieden wij een speciale website met een schat aan informatie en speciaal voor deze gelegenheid gemaakte video's, alsmede de mogelijkheid om live naar de presentaties te luisteren via Twitter Spaces.

Een ervaren officier van justitie zal elke groep een presentatie geven over ons werk bij de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en terrorisme - dit is uw kans om uit de eerste hand te leren hoe ons agentschap helpt Europa veiliger te maken. Na de presentatie heeft u voldoende tijd om de activiteitenbeurs in onze lobby te bezoeken, vragen te stellen, publicaties op te halen en meer te weten te komen over carrièremogelijkheden bij Eurojust.

Boek uw ticket voor Eurojust

Human Rights Space

Vraagt u zich af hoe een mensenrechten-NGO eruit ziet? Wie er werken? Waar ze aan werken en met wie ze samenwerken?

Kom naar de thuisbasis van drie NGO's in de "Human Rights Space" in Den Haag en wees klaar om hun ruimtes te ontsluiten om de antwoorden op uw vragen te vinden. Elke ruimte verbergt interactieve ervaringen en uitdagingen om te ontdekken, te leren en contact te leggen met het mensenrechtenwerkveld.

Je bent welkom in het gebouw van de Human Rights Space tussen 14:00 - 17:00 uur. Laat de organisatoren hieronder weten welk tijdstip je voorkeur heeft en met hoeveel mensen je komt, zodat ze de beste ervaring voor je kunnen plannen! Zorg ervoor dat je voor 16:30 uur aanwezig bent en dat de hele ervaring ongeveer 30 minuten duurt.

*De voertaal is Engels, Nederlandse sprekers van de deelnemende organisaties zullen aanwezig zijn om te helpen indien nodig.

Boek uw ticket voor de Human Rights Space

International Criminal Court

Het International Criminal Court (ICC) onderzoekt en berecht, waar nodig, personen die beschuldigd worden van de zwaarste misdaden die de internationale gemeenschap aangaan: genocide, oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en het misdrijf agressie. Als hof in laatste instantie dient het als aanvulling en niet als vervanging van nationale rechtbanken. Het ICC wordt bestuurd door een internationaal verdrag, het Statuut van Rome, en is 's werelds eerste permanente internationale strafhof.

Bezoekers zijn welkom in het ICC tussen 10.00 en 16.15 uur. Het is niet nodig een specifiek tijdstip te reserveren. Geschatte bezoektijd: anderhalf uur.
Bezoekers moeten een geldig identiteitsbewijs tonen om door de beveiliging van het ICC te gaan voordat zij het ICC kunnen betreden.

Ga naar de publieke tribune van het ICC om de rechtszaal te bekijken: De presentaties daar omvatten een video en vragen en antwoorden met medewerkers van het ICC en vinden elk uur plaats (eerste sessie om 10.30 uur). Leer hoe het ICC, als permanent hof in laatste instantie, slachtoffers van enkele van de ergste misdaden ter wereld recht doet en stel uw vragen aan ICC-deskundigen.

Bezoekers zijn vervolgens welkom bij andere informatiestands in de openbare ruimte van het gebouw, voor informatie over banen en stages, het Trustfonds voor slachtoffers en het Bureau van de aanklager en onderzoeken. Er is ook een kleine activiteitenruimte voor gezinnen met jonge kinderen.
De laatste presentatie in de rechtszaal begint om 16.30 uur.
Na 16.15 uur mogen er geen bezoekers meer binnenkomen en de laatste bezoekers mogen tot 17.00 uur blijven.
Het ICC zal gedurende de hele Open Dag foto's maken voor plaatsing op sociale media.


Boek uw ticket voor ICC


Kosovo Specialist Chambers

Als onderdeel van het Just Peace Festival verwelkomt de Kosovo Specialist Chambers u graag in haar gebouwen voor een rondleiding en presentatie over het mandaat en het werk van het Hof. Gedurende een uur zal ons outreach-team u rondleiden door de openbare ruimtes van het hof, waaronder de persbriefingruimte, het mediacentrum en de publieke tribune met uitzicht op de rechtszaal. Gedurende deze tijd zullen wij u meer vertellen over de oprichting van de kamers, de lopende rechtszaken en het KSC Outreach-programma. Voor de rondleiding door de KSC zijn twee tijdstippen beschikbaar: 10.00 uur en 12.30 uur. Wegens de beperkte zitplaatsen kunnen we maximaal 30 deelnemers per tijdstip ontvangen. Voor toegang tot het gebouw wordt een geldig legitimatiebewijs gevraagd.

Reserveer uw ticket voor de Kosovo Specialist Chambers.

OVSE Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden (HCNM)
De Hoge Commissaris voor Nationale Minderheden (HCNM) mengt zich in een situatie als er naar haar oordeel spanningen zijn waarbij nationale minderheden betrokken zijn die zich tot een conflict zouden kunnen ontwikkelen. De HCNM zal twee presentaties houden voor de Open Dag van de Vrede. De presentaties zullen ingaan op het dagelijkse werk van de HCNM en het effect ervan op lange termijn. Een discussie en vragensessie zijn daarna mogelijk. 

Boeks uw ticket voor de OVSE HCNM.


Europol

Europol is het wetshandhavingsagentschap van de Europese Unie. Hun hoofddoel is een veiliger Europa ten behoeve van alle EU-burgers. Europol ondersteunt de 27 EU-lidstaten in hun strijd tegen terrorisme, cybercriminaliteit en andere ernstige en georganiseerde vormen van criminaliteit.

Europol presenteert The Recovered Collection voor Just Peace Open Day. The Recovered Collection is een tentoonstelling van kunstvoorwerpen en archeologische schatten die de rechtshandhaving met succes heeft teruggevonden van kunstdieven en plunderaars.

Archeologische plundering, kunstroof, kunstvervalsing en illegale uitvoer van cultuurgoederen zijn enkele van de meest voorkomende vormen van cultuurgoederencriminaliteit door grensoverschrijdende georganiseerde criminele groepen. Deze misdrijven hebben een verwoestende invloed op het culturele erfgoed van landen en leiden tot het verlies van onschatbare kunstwerken en de onomkeerbare vernietiging van culturele locaties. Bovendien is deze criminaliteit instrumenteel voor het witwassen van geld.

In de periode tussen 2017 en 2021 hebben door Europol ondersteunde operaties geleid tot de recuperatie van meer dan 200 000 cultuurgoederen en de arrestatie van 418 bij deze misdaad betrokken personen. Kom en bekijk een kleine selectie van deze artefacten, variërend van 500 voor Christus tot de late middeleeuwen.

Reserveer uw ticket voor Europol 


OPCW

Bezoek tijdens Open Dag 2022 de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) - ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede 2013 voor zijn uitgebreide inspanningen om de wereld van chemische wapens te ontdoen - om meer te leren over chemische wapens, waarom we moeten samenwerken om ze volledig uit te bannen en hoe u kunt bijdragen.

Schrijf u in voor een van de tijdsblokken van 1,5 uur tussen 11:00 - 17:00 uur en woon een presentatie bij over het werk van de organisatie om te voorkomen dat chemische wapens opnieuw opduiken, een demonstratie over de inspectiemissies van de OPCW, een kans om meer te weten te komen over het stageprogramma van de OPCW, en meer!

Het is belangrijk dat u niet vergeet om door de overheid uitgegeven identificatiemiddelen mee te nemen naar de open dag. De namen moeten overeenkomen met die waarmee men zich heeft geregistreerd.

Boek uw ticket voor OPCW

ICMP

Het ICMP is een op een verdrag gebaseerde intergouvernementele organisatie met hoofdkantoor in Den Haag, Nederland. Haar mandaat is om de medewerking van regeringen en anderen te verkrijgen bij het opsporen van vermiste personen als gevolg van conflicten, mensenrechtenschendingen, rampen, georganiseerde misdaad, illegale migratie en andere oorzaken. Het is de enige internationale organisatie die zich uitsluitend bezighoudt met de problematiek van vermiste personen.

Neem deel aan het evenement Just Peace Open Day van het ICMP voor een presentatie over het werk van het ICMP, gevolgd door een vraag- en antwoordsessie.

Registratie voor deze evenementen vindt plaats via EventBrite. Zorg ervoor dat u het juiste tijdslot selecteert en op het juiste tijdstip bij de betreffende organisatie arriveert. Neem voor de zekerheid een geldig legitimatiebewijs mee naar deze evenementen.

Boek uw ticket voor ICMP

IRMCT 

Het International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT) is de opvolger van het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY) en het Internationaal Straftribunaal voor Rwanda (ICTR), en heeft van de Verenigde Naties de opdracht gekregen het werk van deze twee historische tribunalen voort te zetten en te voltooien.

Op de open dag van dit jaar kunt u een kijkje nemen in onze rechtszaal, waar sinds de jaren negentig toegewijde rechters, advocaten, tolken en vele anderen werken aan internationale gerechtigheid. In de loop der jaren zijn in deze rechtszaal tientallen van de hoogste militaire en politieke functionarissen berecht en velen zijn verantwoordelijk bevonden voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide in het voormalige Joegoslavië.

Momenteel wordt de rechtszaal gebruikt voor het proces tegen Félicien Kabuga, voormalig voorzitter van het Comité d'initiative van Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM), die wordt beschuldigd van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en andere misdaden die in 1994 in Rwanda zijn gepleegd. Juristen en andere professionals zullen hun ervaringen met het werken in en buiten de rechtszaal delen en kunnen uw vragen over ons werk beantwoorden.

Om u een beter inzicht te geven in het ontstaan van het ICTY en later het IRMCT, kunt u vervolgens een reeks korte films bekijken over de gebeurtenissen tijdens de conflicten in het voormalige Joegoslavië in de jaren negentig die internationaal werden veroordeeld.

Ten slotte kunt u materiaal uit de archieven van het ICTY, het ICTR en het IRMCT verkennen in een tentoonstelling over getuigenissen van deskundigen. Hier komt u te weten hoe getuigen-deskundigen met gespecialiseerde kennis op het gebied van politiek, geschiedenis, forensisch bewijs, militaire doctrine, demografie en vele andere gebieden de rechters hielpen de complexe informatie die in de rechtszaal werd gepresenteerd te begrijpen.

Boek uw ticket voor het IRMCT

Vredespaleis

In het Vredespaleis zijn twee gerechtelijke instellingen gevestigd: het Internationaal Gerechtshof (ICJ) en het Permanent Hof van Arbitrage (PCA).

Het ICJ is het belangrijkste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties. Het werd in juni 1945 opgericht bij het Handvest van de Verenigde Naties en begon zijn werkzaamheden in april 1946. De rol van het Hof bestaat erin om, in overeenstemming met het internationaal recht, juridische geschillen te beslechten die door staten aan het Hof worden voorgelegd en advies uit te brengen over juridische kwesties die door bevoegde organen en gespecialiseerde organisaties van de Verenigde Naties aan het Hof worden voorgelegd. Het ICJ bestaat uit 15 rechters, die voor een periode van negen jaar worden gekozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en de Veiligheidsraad, en wordt bijgestaan door een Griffie, zijn administratief orgaan.

De PCA werd opgericht bij het Verdrag voor de regeling van internationale geschillen in de Stille Oceaan, dat in 1899 tijdens de eerste Haagse Vredesconferentie in Den Haag werd gesloten. Een van de doelstellingen van de conferentie was de versterking van systemen voor internationale geschillenbeslechting, met name internationale arbitrage. Vandaag biedt de PSO diensten aan voor de beslechting van geschillen waarbij verschillende combinaties van staten, staatsentiteiten, intergouvernementele organisaties en particuliere partijen betrokken zijn.
Dit is een gelegenheid voor het grote publiek om een rondleiding door het Vredespaleis te krijgen en meer te weten te komen over deze twee internationale instellingen.

Boek uw ticket voor het Vredespaleis


The Hague Humanity Hub 

Je bent van harte welkom op onze Open Dag in de Hub tussen 11:00 en 14:00 uur en we nodigen je uit om je familie en vrienden mee te nemen. We zorgen voor een leuke en inspirerende zondag met tal van interactieve activiteiten, waaronder een fototentoonstelling van Artworks Projects, een op Just Peace geïnspireerd Pop-up Podcast Wheel van Inholland, een presentatie over het unieke No-war Peace Theater project en meer.

Iedereen is welkom!


U bent ook van harte welkom om uw kinderen mee te nemen, want we zullen ook aandacht besteden aan het tot leven brengen van vrede en gerechtigheid voor kinderen, met een tekenworkshop door Colours for Peace.

We nodigen je ook graag uit om deel te nemen aan de workshop over het creëren van een 'veilige ruimte' voor dialoog, georganiseerd door Youth Peace Initiative. Deze workshop is voor iedereen die wil leren hoe je een veilige ruimte creëert, en de basisprincipes van conflictoplossing wil toepassen in hun persoonlijke/professionele leven. De workshop begint om 11:00 uur en er is een beperkt aantal plaatsen.

Boek uw ticket  voor The Hague Humanity Hub

Volg de onderstaande link om u te registreren!

The HagueAanmelden